resepi kuih badak berendam
Tuang sedikit demi sedikit ke dalam aduna tepung tadi. Buat kuah santan terlebih dahulu sebelum masakkan doh didalam airSebabnya bila doh dah masaksenang anda terus masukkan dalam.
Gaul sebati dan uli hingga jadi doh.
. Isi inti kelapa atau apa sahaja inti kegemaran. Bulatkan saiz ibu jari kaki dan leperkan. Tuang air jus pandan sikit-sikit ke dalam bekas berisi campuran tepung.
Cara-cara memasak badak berendam Masukkan tepung pulut tepung beras air pandan pewarna hijau dan garam ke dalam mangkuk. Kemudian masukkan inti kelapa yang telah dibulatkan. CARA PENYEDIAAN KUIH BADAK BERENDAM.
Kisar pandan dengan sedikit air dan pewarna hijau. Jadi tekstur yang anda dapat adalah jenis tekstur liat. 1Satukan semua bahan kacau hingga larut dan tapiskan ke dalam periuk.
Dengan menggunakan api sederhana perlahan masak dan kacau adunan guna whisksenduk hingga mendidih dan agak pekat. Knead till the color is evenly distributed. Or till it doesnt stick to the hands Divide into few portions and add your desired food coloring accordingly.
Jom kita tengok tips resepi badak berendam untuk anda hasilkan kuih yang sedap dan cantik. Resepi Kuih Badak Berendam Inti Kelapa Sukatan CawanIngredients Bahan-bahannya A Dough Doh 360 grams 3 cups glutinous rice flour 3 cawan tepung. Uli sehingga menjadi doh dan boleh dibentuk menjadi bulat.
Cuma bezanya kuih Badak Berendam ini dimasak menggunakan santan dan dikukus berlainan dengan kuih Buah Melaka yang disaluti dengan kelapa parut. Hai semua video kali ini adalah video resepi badak berendam atau di panggil sopang kuih tradisional ini sesuai di makan waktu2 petang boleh di jadikan seba. Kuih badak berendam ini sangat sinonim antara kuih orang lama yang digemari dikalangan masyarakat.
Badak berendam resepi mudah adalah Kuih traditional yang mempunyai bebola hijau kecil yang terendam di dalam kuah santan. Buat pengetahuan kuih Badak Berendam ni seakan-akan kuih Buah Melaka atau juga dikenali sebagai kuih Onde-onde. Boleh masukkan sedikit pewarna kuning untuk warnya lebih cantik.
Bulatkan semula sehingga menutupi keseluruhan inti. Bulatkan doh ikut nak besar mana kesemuanya. Senang dan cepat disediakanKlik disini untuk resepi pen.
Bila sudah agak pekat terus tutup api dan segera sendukkan ke dalam bekas untuk menghidang Kuih Badak Berendam nanti. In a separate bowl incorporate the salt into the water. Mula-mula sekali kita akan buat doh hijau terlebih dahulu.
Gaulkan tepung pulut tepung gandum dengan air. Kuih ini badannya dibuat tawar tetapi diisi dengan inti yang manis dan dimakan dengan kuah santan untuk mewujudkan rasa lemak masin. Atau Tak pernah dengar pun mengenai kuih Badak Berendam ni.
Dibuat menggunakan tepung pulut. Manisan Mudah Kegemaran Ramai Dikala Berbuka. Then gradually add it into the flour till it forms a dough.
Bahan utama doh untuk dua-dua kuih ini juga sama iaitu tepung pulut. Boleh guna bekas makanan 4. Didihkan air dan rebus doh macam membuat kuih Onde-Onde Buah Melaka.
Badak berendam dapat Anda jadikan sebagai alternative pilihan untuk camilan keluarga Anda resepi badak berendam dapat membantu Anda.
Badak Berendam Resepi Mudah Lembut Dan Sedap
Badak Berendam Makanan Dan Minuman Resep Masakan Makanan Penutup
Resepi Kuih Badak Berendam Paling Sedap Iluminasi Food And Drink Recipes Rasa Malaysia
Resepi Kuih Badak Berendam Simple Sedap
Kuih Badak Berendam Di Hari Maal Hijrah
Kuih Badak Berendam Pulut Hitam Resepi Terbaik
Kuih Badak Berendam Pulut Hitam Resepi Terbaik
Kuih Badak Berendam Di Hari Maal Hijrah
102 Likes 0 Comments Masakan Ibu Masakanibu My On Instagram Nak Lagi Resepi Jom Follow Resepiibu My Badak Berendam Bahan Doh 3 C Fruit Food Olive